Vloertegels repareren: Zelf doen, of laten doen?

Lees verder

Vloertegels met scheuren of breuken: geen fraai gezicht. Het springt direct in het oog en daarnaast is het een onhygiënische plaats waar zich vuil en soms zelfs schimmel ophoopt.

Je wilt je vloertegels daarom zo snel mogelijk repareren of vervangen. Maar hoe?

Wij leggen je in deze blog uit hoe je zelf aan de slag kunt. In veel gevallen kun je namelijk prima zelf je vloertegels repareren of vervangen. Het is een kwestie van een goede uitleg, voldoende voorbereiding en een voorzichtige werkwijze.

Te beginnen met een goede uitleg. Daar komt ie.

Kapotte tegels repareren of vervangen?

Kapotte, gescheurde of gebroken tegels kun je in veel gevallen gewoon repareren. Maar heb je nog een (of meerdere) reservetegel(s) liggen, dan is vervangen volgens ons het beste. Door kapotte vloertegels te vervangen ziet je vloer er direct weer als nieuw uit.

Heb je geen reservetegel(s) meer liggen? Geen probleem! Het is niet zo dat je je vloertegels per se moet vervangen. Je kunt ze meestal ook goed repareren. We leggen beiden opties aan je uit.

Vloertegels vervangen

Je kunt zelf je vloertegels vervangen. Heb je weinig of geen kluservaring? Verdiep je dan goed in hoe het moet en wees altijd voorzichtig. Je wilt de schade aan je tegelvloer natuurlijk niet verergeren.

Zorg dat je het volgende gereedschap bij de hand hebt:

  • Tape
  • Stanleymes
  • Steenbeitel
  • Hamer
  • Vulmiddel
  • Lijmkam
  • Tegellijm
  • Nieuwe tegel(s)
  • Waterpas
  • Voegspecie (24 uur later)
  • Natte spons (24 uur later)

Ga volgens ons zes-stappenplan te werk:

  1. Begin met het afplakken van de beschadigde tegel(s): gebruik hiervoor de tape. Hiermee voorkom je dat je andere vloertegels beschadigt.
  2. Schraap de voeg rondom de kapotte tegel(s) uit met een stanleymes.
  3. Zet de steenbeitel tegen de kapotte tegel(s) aan en gebruik de hamer om de tegel voorzichtig weg te tikken. Zit er een grote barst in je tegel? Zet dan de beitel erin om de tegel los te wrikken. Maar let op: probeer nooit de tegel vanuit de voeg los te maken. Hiermee beschadig je de omliggende tegels.
  4. Heb je de tegel verwijderd? Controleer dan of de ondergrond volkomen vlak is. Steek eventueel de achtergebleven lijmresten weg en vul beschadigingen op met een vulmiddel.
  5. Strijk met de lijmkam een dunne laag tegellijm Plaats voegkruisjes om te zorgen dat de voeg overal even breed wordt en druk de tegel stevig vast. Controleer vervolgens met de waterpas of de tegel goed ligt.
  6. Laat circa 24 uur drogen en strijk dan de voegspecie in de voegen. Maak vervolgens de tegel schoon met een natte spons. Wees voorzichtig! Je wilt de specie niet uit de voegen strijken. Overbodige specie kun je het beste verwijderen als deze bijna is uitgehard.

Barst in tegel wegwerken

Je kunt een gescheurde vloertegel ook repareren. Hier heb je keramisch vulmiddel voor nodig.

Keramisch vulmiddel is beschikbaar in allerlei kleuren. Zoek dus goed naar een kleur die overeenkomt met jouw tegel. De beschadiging is dan minder opvallend. Maar ook als je niet de perfecte kleur kunt vinden, is het wegwerken van beschadigingen belangrijk. Barsten, scheuren en gaten zijn een broedplaats voor vuil en bacteriën: zeker in vochtige ruimtes als de badkamer.

Het opvullen van tegels is niet moeilijk:

  1. Zorg dat de beschadiging goed droog is en dat er geen los gruis in zit. Zet een stofzuiger op de beschadiging om dit te garanderen.
  2. Spuit vervolgens het keramische vulmiddel in de beschadiging.
  3. Het overtollige vulmiddel kun je wegstrijken met een plamuurmes of een simpel pasje dat je op zak hebt.

Kapotte tegels camoufleren

Als reparatie niet direct mogelijk is, moet je soms creatief zijn. Een plant, kleed of meubelstuk is dan een handige manier om een kapotte tegel te camoufleren.

Dit is natuurlijk een tijdelijke oplossing. Daarna zul je toch echt aan de slag moeten met de bovenstaande tips of een specialist inschakelen.

Wanneer vloertegels laten repareren?

In sommige gevallen zijn de handelingen te complex. Dan kun je beter een vakman inschakelen om onnodige schade en kosten te voorkomen..

In de volgende gevallen raden we een uitbesteding aan:

  • Je ziet op tegen de reparatie en bent van nature ongeduldig.
  • Je snapt niet helemaal hoe je de reparatie uit moet voeren.
  • Je moet alle materialen nog aanschaffen.
  • Je weet niet goed of je de tegel(s) het beste kunt repareren of vervangen.

Maak de juiste afweging en onthoud: vragen staat vrij!

Twijfel je over of je zelf de vloertegels kunt repareren? Onthoud dan dat vragen vrij staat.

Neem eens contact op met een tegelzetter of klusser.

Vergelijk eventueel meerdere tarieven en adviezen, zodat je een juiste afweging kunt maken tussen zelf doen of laten doen. En in het geval van laten doen, door wie.

Leer meer over tegels

Als je meer wilt weten over tegels, bekijk dan ook onze andere blogs.

Hierin nemen we je ook mee naar projecten, zodat je kunt zien welk werk we zoal uitvoeren.

Voor vragen over reparatie en herstel bekijk je onze reparatie pagina bekijken, daarnaast kun je altijd telefonisch contact opnemen via 040-2051882 of per mail met 040 Tegelzetter.

Onze referenties

Dit vond de klant

Onze klanten zijn ons visitekaartje, dus we doen er alles aan hen goed van dienst te zijn. Veel mensen gingen u voor als tevreden klant bij 040 Groep. Wilt u meer weten over hun ervaringen?

Bekijk alle referenties

Anoniem

Een nieuwe mozaik wand in de badkamer was voor dit bedrijf geen enkele moeite voor onszelf wel.

Na eerst zelf wat geprobeerd te hebben wat helemaal niet lukte via via in gesprek gekomen met 040 tegelzetter en toen was de klus zo geklaard voor een mooie prijs.

Bedankt voor het nette werk we zijn er super blij mee.

Heeft u vragen?

Neem contact met ons op!

Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×