Zelf tegelen? Bekijk onze tips

Lees verder

Gaat u thuis zelf aan de slag met de verbouwing van uw badkamer, keuken of wc? Grote kans dat u uiteindelijk ook moet gaan tegelen. Zelf tegelen is geen eenvoudige klus. Maar met een beetje handigheid en doorzettingsvermogen kunt u het wel leren.

Bent u van plan om zelf te gaan tegelen? In deze blog leest u wat de belangrijkste aandachtspunten zijn bij het tegelen van een wc, keuken of badkamer. Plus een aantal handige basistips!

Is zelf tegelen moeilijk?

Zelf een wand of vloer tegelen is niet de aller makkelijkste klus. Maar ook weer niet de aller moeilijkste. U moet vooral weten wat u moet doen en waar u op moet letten. Daarnaast is het belangrijk om geduld te hebben. Het duurt namelijk vaak wel even voor u het tegelen onder de knie heeft.

Welke benodigdheden heb je nodig om te tegelen?

Om een muur of vloer te tegelen heeft u uiteraard tegels nodig. Zorg daarnaast dat u de onderstaande basisbenodigdheden in huis heeft:

 • Tegelsnijder
 • Rolmaat
 • Tegellijm
 • Voegmortel
 • Voegkruisjes
 • Spandraad

Wat is belangrijk als je zelf gaat tegelen?

Eén van de belangrijkste aandachtspunten bij zelf tegelen is een goede voorbereiding. Dat betekent niet alleen de juiste spullen in huis halen, maar ook het voorbereiden van de ondergrond.

Zorg ervoor dat deze vlak, droog, stabiel en vet- en stofvrij is. Zitten er scheuren in het oppervlak? Werk deze dan eerst weg met een egalisatiemiddel.

Bekijk ook voordat u start met tegelen hoe u de tegels wilt neerleggen. U wilt namelijk voorkomen dat u al tegels hebt vastgeplakt, en er vervolgens achter komt dat u het patroon toch anders wilt leggen. Neem dus de tijd om een ‘legplan’ uit te stippelen.

Hoe moet je een wand tegelen?

Gaat u een wc- of badkamermuur tegelen? Bevestig dan voordat u start met tegelen een waterpas houten lat op de muur. Plaatst deze op ongeveer één tegel van de vloer af.

Controleer of de lat waterpas hangt. Vervolgens gebruikt u de lat als uitgangspunt voor het plaatsen van de tegels.

Waar starten met tegelen?

Tegelt u zowel de vloer als de wand? Begin dan met het tegelen van de wand en eindig met de vloer. Begin bij het tegelen van de muur direct bovenop de houten lat. Plak de tegel vast met tegellijm en werk van onder naar boven.

Hoe moet je een vloer tegelen?

Voor het tegelen van een vloer gebruikt u een spandraad aan stalen spijkers die u in de vloer slaat. Dit is het uitgangspunt om alle tegels netjes in een lijn te leggen.

Leg de eerste tegel niet direct tegen de muur aan, maar laat wat ruimte open. Het is namelijk mooier om aan de zijkant kleine stukjes tegel te plaatsen, dan dat je in het midden met kleine tegels uitkomt.

Hoe moet je de zijkant van tegels afwerken?

Bij het tegelen van keukens, badkamers en wc’s zijn er soms tegels die haaks op elkaar staan. Om de zijkant van deze tegels netjes af te werken, gebruikt u een hoek- of randprofiel. Deze sluiten de hoek netjes af en zorgen voor een strak resultaat.

Aan de slag!

Na het lezen van deze blog weet u wat u nodig heeft om zelf te tegelen en wat de belangrijkste aandachtspunten zijn. Tijd om aan de slag te gaan!

Besteed u uw tegelwerk liever uit aan een professional? De specialisten van 040 Tegelzetter komen dit graag voor u doen. Neem contact met ons op 040-2051882 of via info@040tegelzetter.nl of vraag direct een offerte aan.

Offerte aanvraag

 • Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 64 MB.
   Voeg afbeelding(en) toe ter verduidelijking van de offerte aanvraag.
  Onze referenties

  Dit vond de klant

  Onze klanten zijn ons visitekaartje, dus we doen er alles aan hen goed van dienst te zijn. Veel mensen gingen u voor als tevreden klant bij 040 Groep. Wilt u meer weten over hun ervaringen?

  Bekijk alle referenties

  Fam de Bruin

  Complimenten voor het snelle- en perfecte werk geleverd door vakkundige- en prettige mensen.

  Heeft u vragen?

  Neem contact met ons op!

  Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

  Je gebruikt een verouderde webbrowser

  Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

  ×